Boeken en borduren

Er zit geen steekje los!

Echt "Delfts blauw"!

Ik houd erg van handwerken. Op deze site vind je al macramé en vlechtwerk en op deze pagina gaat het over borduren, waarbij ik dan vooral het borduren van kruissteken bedoel.

Via Pinterest kun je aan heel veel gratis patronen komen. Ik wilde een geborduurd Delfts blauw tegeltje in een boekje integreren. Uiteindelijk zijn het de azulejos uit Portugal geworden, maar ik zeg toch gewoon dat het Delfts blauw is (en niemand die mij tegenspreekt!). De boekjes zijn gemaakt van 2 mm grijsbord en het borduurwerk is ingelegd in het voorplat. Voor het inbinden heb ik ook vaak kruissteken gebruikt, omdat ik dat mooi vond.

Ik kwam ook een heleboel leuke kinderpatronen tegenkwam. Daar heb ik ook wat boekjes van gemaakt, dit keer van Zaans bord.

Tenslotte kwam ik opeens in de merklappen terecht! Er ging weer een wereld voor me open! De kaarten van handgeschept papier hebben allemaal een borduurmotief van een merklap. Enkelen zijn afkomstig van een Quakermerklap en weer anderen komen uit een laat 18e eeuws patronenboek. De meisjes uit die tijd oefenden hun vaardigheden in het borduren om zo te laten zien dat ze goede huisvrouwen waren. Die tijd hoef ik echt niet meer terug, maar ik vind het borduren van de motiefjes en daar een toepassing voor zoeken wel erg leuk!

 Hier kun je een filmpje zien van de boeken met borduurwerk die ik inmiddels gemaakt heb!